Ukrajina - Slovensko 1:1 po prvom dni, Lacko zdolal Stachovského

01.02.2013 Celý región

Kremenčuk 1. februára (TASR) - Slovenskí tenisti hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v Kremenčuku s domácou Ukrajinou nerozhodne 1:1.

O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa zaslúžil slovenský líder Lukáš Lacko, ktorý si v druhej piatkovej dvojhre poradil s ukrajinskou dvojkou Sergijom Stachovským v štyroch setoch 6:2, 5:7, 7:6 (5) a 6:4. V úvodnom singli zdolal Alexandr Dolgopolov daviscupového debutanta Andreja Martina hladko v troch setoch 6:2, 6:2 a 7:5. V dôležitej sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 13.00 SEČ by v domácom tíme mali nastúpiť Denis Molčanov s Iľljom Marčenkom, v slovenskom drese sa predstavia debloví špecialisti Filip Polášek s Igorom Zelenayom.

Andrejovi Martinovi nevyšiel úvod zápasu s Dolgopolovom, keď dvakrát stratil podanie a favorizovaný Ukrajinec si vybudoval náskok 5:1. Slovenskému reprezentantovi akoby nervozita zväzovala ruky, robil priveľa nevynútených chýb. V druhom dejstve sa Martin snažil zmeniť taktiku, začal viac chodiť na sieť, no naďalej sa trápil na podaní, čo bola voda na mlyn Dolgopolova. Dvadsiaty hráč sveta po troch brejkoch opäť odskočil súperovi na 5:1 a ujal sa vedenia 2:0 na sety. V treťom sete sa Dolgopolovovi opäť podaril rýchly brejk a za stavu 5:4 išiel podávať na víťazstvo v zápase. Martin nezložil zbrane, odvrátil mečbal a vyrovnal na 5:5. V jedenástom geme však opäť neudržal podanie a Dolgopolov, ktorý sa vrátil do ukrajinského daviscupového tímu po takmer šesťročnej prestávke, už dotiahol zápas do úspešného konca. Po víťaznom forhende premenil v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Martinom na 2:0. V roku 2008 ho zdolal na turnaji kategórie futures v Taliansku v dvoch setoch.

Martin po zápase priznal, že pri daviscupovom debute nebol celkom vo svojej koži. "Bol som z daviscupovej premiéry príliš nervózny, aj keď som sa to snažil nepripúšťať, poznamenalo to môj výkon. Dolgopolov hral riskantne s množstvom chýb, o to ťažšie sa mi dostávalo do tempa. Snažil som sa aspoň bojovať ako sa dalo. Škoda záveru tretieho setu, keď som sa už začal dostávať do lepšej pohody, no nepodarilo sa mi vynútiť si tajbrejk. Som sklamaný, že som nepomohol tímu získať prvý bod. Dúfam, že Lukáš uspeje proti Stachovskému," povedal pre TASR slovenský tenista.

Lacko v úvodnom sete vďaka kvalitným returnom trikrát prelomil podanie Stachovského a získal ho jasne vo svoj prospech. V druhom dejstve viedol zverenec trénera Ladislava Simona 5:3, no Stachovskij potom získal štyri gemy v rade a vyrovnal na 1:1. Ukrajinec sa dostal na koňa, začal bodovať na sieti a v treťom sete si vybudoval náskok 5:3. Lacko však zabojoval, vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. V skrátenej hre síce prehrával 3:5, no potom získal štyri body v rade. Vo štvrtom sete Lacko po brejku v piatom geme odskočil Stachovskému na 3:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Stachovským na 2:0. V roku 2011 na turnaji v Bazileji ho zdolal v dvoch setoch 7:5, 6:4.

Lacko bol po triumfe nad Stachovským spokojný. "Som rád, že sa mi podarilo vybojovať vyrovnávajúci bod. Až do stavu 5:2 v druhom sete som hral výborný tenis, potom som si to však sám skomplikoval. S novými loptami a novou raketou som pri mojom servise zahral totálne zlý gem. Urobil som tam pár zbytočných chýb. Stachovskij vycítil, že tam mám krízu a snažil sa iba držať loptu v hre. Rozhodol tretí set, v ktorom som to dokázal otočiť. Výsledok je spravodlivý, dva sety sme si so Stachim rozdelili. Ja som mal vyhrať druhý a on zasa tretí. V nedeľu proti Dolgopolovovi to bude ťažký zápas. Čakal som, že dnes bude hrať horšie vzhľadom na to, že sme ho videli málo trénovať, no hral veľmi zodpovedne. Ja hrám iný tenis ako Andrej Martin, takže to bude iný zápas. Dôležitá bude štvorhra, ak by sme získali bod, môžeme bojovať o víťazstvo," povedal pre TASR Lacko.

Slovenský kapitán Mečíř bol so stavom 1:1 po prvom dni spokojný. "Predpokladal som, že po prvom dni by to mohlo byť vyrovnané. Andrej Martin mal veľmi ťažkého súpera na debut. Dolgopolov mu nedovolil veľmi sa rozohrať, riskoval a vychádzalo mu to. V treťom sete to z Andreja spadlo, Dolgopolov mu dal viac priestoru a dvakrát ho brejkol. Škoda, že to nedotiahol do tajbrejku, no celkovo nesklamal. Dolgopolov však ukázal, že je hráč svetovej dvadsiatky. Lukáš bol v zápase so Stachovským na kurte lepší, hral rýchlejšie, robil menej chýb. Mal tam krízu, no slúži mu ku cti, že sa z nej dostal a opäť začal hrať svoju hru. Veľmi dobre zvládol koncovku tretieho setu aj zlomové momenty vo štvrtom. Jazýčkom na váhach bude štvorhra. Ak by sme ju nevyhrali, mali by sme to v nedeľu veľmi ťažké."

Slovensko nastúpilo v Kremenčuku bez najlepšieho singlistu Martina Kližana, ktorý má zranenú ruku, lekári mu diagnostikovali zápal šľachy. V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj medzi Ukrajinou a Slovenskom. V septembri 2011 zvíťazili zverenci Miloslava Mečířa v 2. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny v bratislavskom NTC 4:1. Hrdinom zápasu bol vtedy práve Kližan, ktorý vyhral obe dvojhry, tretí bod pridali deblisti Polášek som Zelenayom.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Ukrajina - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Alexandr Dolgopolov - Andrej Martin 6:2, 6:2, 7:5
Sergij Stachovskij - Lukáš Lacko 2:6, 7:5, 6:7 (5), 4:6

sobota 13.00: Denis Molčanov, Iľja Marčenko - Filip Polášek, Igor Zelenay
nedeľa 12.00 Dolgopolov - Lacko, Stachovskij - Martin


Švajčiari po prvom dni s obhajcom trofeje Českom 1:1

Tenisti Švajčiarska hrajú po prvom dni 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára v Ženeve s obhajcom trofeje Českom 1:1.

Domáca jednotka Stanislas Wawrinka si najskôr poradila s Lukášom Rosolom hladko v troch setoch 6:4, 6:3, 6:4, o vyrovnanie sa postaral podľa očakávania Tomáš Berdych v súboji s Henri Laaksonenom.

V kádri Švajčiarov nefiguruje ich najlepší hráč Roger Federer, v zostave Čechov chýba hrdina vlaňajšieho finále Radek Štěpánek, ktorý zápasí so zranením chrbta a musí pod skalpel.

Srbi sú po piatku v komfortnom vedení 2:0 na belgickej pôde, po ťažko vybojovanom bode Victora Troického v piatich setoch si Novak Djokovič hladko poradil s Olivierom Rochusom 6:3, 6:2 a 6:2.

Tenisti Kazachstanu vedú po piatkových dvojhrách v Astane nad Rakúskom 2:0. Najprv Andrej Golubev zdolal Andreasa Haidera-Maurera 7:6, 6:3 a 7:6, v druhom súboji si potom Jevgenij Koroľov poradil s Jürgenom Melzerom 7:6, 6:3 a 6:2.

Davisov pohár, 1. kolo svetovej skupiny:

Astana:
Kazachstan - Rakúsko 2:0
Andrej Golubev - Andreas Haider-Maurer 7:6 (2), 6:3, 7:6 (5)
Jevgenij Koroľov - Jürgen Melzer 7:6 (4), 6:3, 6:2

Ženeva:
Švajčiarsko - Česko 1:1
Stanislas Wawrinka - Lukáš Rosol 6:4, 6:3, 6:4
Henri Laaksonen - Tomáš Berdych 3:6, 2:6, 7:6 (5), 1:6

Rouen:
Francúzsko - Izrael 2:0
Jo-Wilfried Tsonga - Amir Weintraub 6:3, 6:3, 4:6, 7:5
Richard Gasquet - Dudi Sela 6:3, 6:2, 6:2

Turín:
Taliansko - Chorvátsko 0:1
Paolo Lorenzi - Marin Čilič 1:6, 7:6 (6), 6:4, 3:6, 2:6

Charleroi:
Belgicko - Srbsko 0:2
David Goffin - Victor Troicki 6:1, 6:3, 6:7 (5), 4:6, 4:6
Olivier Rochus - Novak Djokovič 3:6, 2:6, 2:6

Buenos Aires:
Argentína - Nemecko 1:0
Carlos Berlocq - Philipp Kohlschreiber 3:6, 7:5, 2:6, 6:4, 4:5, skreč Kohlschreiber
 

Vyberte región